top of page

En distriktsläkare i södra Stockholm under 1940 -50-talet

När Södersjukhuset byggdes var det ju inte bara för Södermalm utan för hela den södra delen av Stockholm där hyreshusbostadsområdena börjat byggas.

Om sina uppväxtår med lekkamrater, skola, gator, affärer i det nybyggda Hägerstensåsen under 1940-50-talet skriver Anna-Lisa Ternelius i sin bok; Doktorns dotter minns (BoD, 2013) och om sin pappa läkaren Karl Pedersen, som var född i Malmö 1899 och blev stadsdistriktsläkare i Midsommarkransens läkardistrikt 1945. Han fick en tung arbetsbörda som bara ökade med den växande befolkningen i sitt distrikt som till slut blev över 40000. Mycket intressant är att läsa hur hans arbetsdag såg ut som började tidigt och slutade sent med hembesök, distriktspatienter, privatpatienter, administrativt arbete. Om hans arbete och det stora distriktet skriver Bang (Barbro Alving) i en artikel i DN 1953, som Anna-Lisa Ternelius har med i sin bok. Bang skriver om hur dessutom epidemier som "paratyfustiden" än mer ökar arbetsbördan. Det var det stora utbrottet av Salmonella Paratyphi som spridits från slakteriet i Alvesta via charkuterivaror och kött 1953.

Om Södersjukhuset skriver Ternelius I en mening i sitt kapitel Skolan som ett "mastodont komplex" dit hon åkte för att hälsa på sin gamla lärare som låg inlagd.


Senaste inlägg

Visa alla

Comentarios


bottom of page